Отслабването не е лесна задача и много хора, които започват диета и

...
Отслабването не е лесна задача и много хора, които започват диета и
Коментари Харесай

4 факта за отслабването, които трябва да знаеш

Отслабването не е лесна задача и доста хора, които започват диета и тренировки, с цел да се разделят с непотребното тегло, се провалят… Неприятно, само че факт. Има разнообразни аргументи за тези провали – нереалистични цели, погрешен метод, слаба дисциплинираност, липса на неизменност и други

Това, което аз съм забелязал в работата си с клиенти е, че в множеството случаи на провалено отслабване основната причина е слабата осведоменост. Именно тя води до слагането на нереалистични цели и неспокойствие, откакто не могат да се реализиран. А това, в последна сметка, проваля и задачата.

Затова, в случай че задачата ти е отслабване и занапред започваш да работиш за нея, желая да споделя с теб 4 значими обстоятелството за отслабването, които би трябвало да знаеш, преди да се захванеш с него. След като си наясно с тях и ги вземеш поради, ще можеш да подходиш към отслабването си по-информирано и с реалистично сложена цел. Това, в последна сметка, съществено ще увеличи и възможностите ти за триумф!

1. Не всички мазнини са еднакви… Запознай се с „ упоритите мазнини “.

Макар, че множеството хора, изключително начинаещите в отслабването, не са наясно с това – има разнообразни типове телесни мазнини. Разликите са в самият им състав. В мастните кафези на човешкото тяло има 2 вида рецептори – (алфа) α-рецептори и (бета) ß-рецептори.

- Алфа рецепторите  дават отговор за складирането на мазнини, като „ споделят “ на тялото, че е време да се ресурси.

- Бета рецепторите  играят противоположна роля. Те подтикват тялото към изгаряне на мазнините като източник на сила.

Така че колкото повече алфа-рецептори имат мастните кафези, толкоз по-трудни за изгаряне са мастните ресурси, които те сформират. А къде са ситуирани те в човешкото тяло, зависи главно от пола.

При мъжете  упоритите мазнини се натрупват главно в зоната на корема и паласките. Това е еволюционна линия (за да предпазят вътрешните органи на мъжкото тяло при възможна битка за превъзходство или оцеляване).

При дамите  упорити мазнини се натрупват главно в бедрата, ханша и талията. Като повода още веднъж е еволюционна и е обвързвана с сполучливото изхабяване на плода при бременност.

Именно тези зони на мастни натрупвания с преобладаващи алфа-рецептори назоваваме разговорно зони с „ упорити мазнини “. Упорити, тъй като се изгарят по-трудно.

Това са и първите места, които множеството хора желаят да изчистят и стегнат, когато стартират да работят за намаляване. И когато се сблъскат с упоритата им природа и бавните резултати, разочарованието и раздразнението се натрупат доста бързо, дружно с желанието за намиране на „ бързо решение на казуса “.

Борбата с упоритите мазнини е комфортна сцена за маркетинг на разнообразни крайни диети и тренировки по шаблон, които настояват, че топят мазнините за нула време. Най-често срещаният способ за битка с непотребните мазнини в региона на корема са изолиращи тренировки, с извършения, които таргетират единствено него.

Истината е, че точковата редукция на мазнини е просто мит и не можем да накараме тялото да изгаря мазнини единствено в една избрана зона. Натрупването и изгарянето на мазнини като сила е сложен и несиметричен развой, над който ние нямаме необикновен надзор.

Няма и директен пък към изгарянето на упоритите мазнини.  В битката си с тях може би ще срещнеш примамливи заглавия и способи, които оферират решение. Но би трябвало да знаеш, че съгласно проучванията по тематиката, нито лимитираните въглехидрати вечер, нито утринното кардио на гладно, нито някои избрани „ суперхрани “, нито високо-интензивните кардио тренировки ще ти помогат в битката с непотребните мазнини.

Някои от тези начини може да са ефикасни за изцяло намаляване, само че не и за таргетирано изгаряне на упорити мазнини, каквито нормално са изказванията, свързани с тях.

Сега може би си задаваш въпроса „ окей, в случай че тези способи не работят, тогава какво работи против упоритите мазнини? “. – Както към този момент споделих, директен път към изгарянето им няма. Практиката е посочила, че най-хубавият метод да се изгорят упоритите мазнини е цялостното понижаване на непотребните мазнини в тялото. Или с други думи – с времето ще стигнеш и до тях.

Когато всички останали непотребни мазнини в тялото са съвсем изчерпани, то ще стартира да черпи сила и от зоните с по-упорити мазнини, които искаш да стегнеш. Просто се въоръжи с самообладание и неизменност.

2. Отслабването НЕ Е принципен развой!

Друга неточност, която постоянно позволяват начинаещите в отслабването, е че чакат то да става неотклонно – гладко, отмерено изчистване и стягане на тялото с всеки минал ден или седмица.

Истината обаче е, че тежестта ти ще варира много, до момента в който отслабваш. Не всеки ден и не всяка седмица ще има измерим прогрес. Понякога може да попаднеш във временен застой, или пък леко да качиш назад тегло, преди още веднъж да потегли надолу… Тези съмнения в теглото  са естествени и се дължат на няколко променливи:

- Количеството и типа на признатата храна през деня;

- Колко прецизно се придържаш към програмата и режима си;

- Колко постоянно и дали постоянно използваш тоалетната…;

- Колко добре се хидратираш;

- Какво е равнището на стрес в всекидневието   ти;

- Комбинация от изброените;

Ако не си наясно с тези променливи и въздействието им върху тежестта – може да се окаже, че след няколко седмици намаляване се качваш на катара и освен няма прогрес, само че си върнал назад… А това може да докара много хора от демотивация и отвод от гонене на задачата.

Ето за какво е значимо освен да имаш реалистична визия за процеса на намаляване, само че и да следиш резултатите си постоянно и обективно, вместо да разчиташ единствено на единично премерване на кантар един път на няколко седмици….

Накратко:

- Следи резултатите си с електронен кантар, метър и (ако желаеш) калипер.

- Вземай постоянни, ежедневни измервания на тежестта и ежеседмични измервания на обиколките на тялото, само че не се уповавай на дневните данни, а след средно-аритметичният си прогрес на база седмица или месец.

- В първите седмици темпото на намаляване ще е по-бързо, след което ще се забави. Това е обикновено и не би трябвало да те тормози.

- Не се паникьосвай в случай че понякога тежестта и обиколките са в застой. Нормално е и в случай че всичко в програмата и режима ти е окей и се движиш по проект – застоят ще отмине от единствено себе си.

- Ако застоят продължи повече от 1-2 седмици – евентуално е време за промяна в програмата, хранителния режим или в метода, по който ги спазваш.

3. Свалянето на тегло не значи безусловно изгаряне на мазнини…

Ако искаш да отслабнеш, може би постоянно си казваш, че е извънредно време „ да свалиш килограми “. Но в действителност това, което искаш е не просто да сваляш килограми, а съответно – да изгаряш мазнини.

Трябва да направиш ясно разграничаване сред „ събаряне на килограми “ и „ изгаряне на мазнини “!

Целта, за която приказваме тук е точно изгаряне на непотребни мазнини. Ако искаш просто да свалиш тежестта си, можеш да го направиш елементарно – с недояждане, лишаване и кардио. Проблемът е, че с този метод няма да постигнеш мечтаната фигура и да изглеждаш по този начин, както искаш. Причината е, че тегло може да се смъква освен от мазнини, само че и от мускулна маса. А, повярвай ми, по никакъв начин не искаш да се разделяш с нея… А отслабването с недояждане и кардио, въпреки и да смъква тежестта, го смъква главно от мускул, а не от мазнини.

Резултатът е по-слаба, само че все по този начин отпусната и безформена фигура. А за похлупак – с спомагателни проблеми, като апетит, загуба на сила и устойчивост, поради атрофията на мускулатурата.

За да изглеждаш и да се чувстваш добре, би трябвало да си осигуриш не просто „ събаряне на тегло “, а изгаряне на непотребните мазнини в тялото. За задачата:

- Трябва да заложиш на по-плавен, уравновесен метод в отслабването;

- Трябва ти хранителен режим с сдържан калориен недостиг и пълноценна, здравословна храна.

- Трябва ти композиция от силови тренировки и малко кардио.

- Трябват ти, несъмнено, и самообладание и мотивация.:)

4. Кантарът не демонстрира всичко...

Да, нормално кантарът е най-често употребяваният инструмент при намаляване, само че както загатнах нагоре в публикацията – той, самичък по себе си, не е задоволителен, с цел да ти даде нужните данни за това по какъв начин се справяш с задачата си. Вярно е, че би трябвало д се теглиш постоянно и да следиш средноаритметичното си тежестта за избран интервал от време, само че за знаеш, че сигурно изгаряш мазнини, а не мускулна маса, както и че напредъкът ти върви г/д отмерено по цялото тяло – с изключение на с кантара, би трябвало да си служиш и други средства:

- Ежеседмично измервай и записвай главните обиколки на тялото си, благодарение на шивашки метър или метър за телесни обиколки ;

- Всеки месец се снимай в лице, профил и тил и сравнявай фотосите с тези от предходните месеци, с цел да имаш ясна образна визия за напредъка си;

- Следи физическото си показване в тренировките – дали успяваш да приложиш прогресивно натоварване, какъв брой време ти е нужно за възобновяване, има ли прогрес или спад в силата и издръжливостта и така нататък

Ако, да вземем за пример, тежестта ти не се намалява, само че в това време силата ти се усъвършенства, размерите на талията понижават, чувстваш се по-енергично и тонизирано, то това са ясни признаци, че се движиш в вярна посока и имаш прогрес, без значение от това какво демонстрира кантара.

В заключение…

За да обобщим казаното дотук в резюме:

Ако искаш да си осигуриш трайно, здравословно и безпроблемно намаляване – на първо място би трябвало да си наясно какво тъкмо значи това.

Трябва да таргетираш точно непотребните насъбрани мазнини, благодарение на уравновесено хранене и силови тренировки. Трябва да следиш резултатите си прецизно, с цел да имаш ясна визия за напредъкът си и да работиш за задачата си дейно.

Трябва и да си наясно, че даже всичко да е изпипано до конец, постоянно има съмнения, има по-слаби и по-силни интервали, от време на време застой, различен път – страховит прогрес на всички места! Подготви се душевен и не се отхвърляй при първата компликация.

Отслабването не е елементарен, нито принципен развой. Но когато подходим към него с нужните познания и с вярна настройка – триумфът е обезпечен!

Успех и на теб!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР